Teplota podávání a konzumace vína

Teplota podávání a konzumace vína

Teplota podávání a konzumace vína

Jaký je rozdíl mezi teplotou podávání a konzumací vína? Jak rychle se mění teplota po nalití ve sklence?

Je mnoho pravidel ohledně pití vína. Velikost a tvar sklenic, délka otevření lahve před napitím, dekantace vína, jak skladovat víno a teplota konzumace. Každé pravidlo má svou váhu, u některým velikou a u některým zanedbatelnou, ale teplotě podávání a konzumace vína bychom věnovat pozornost měli.

Různá vína mají doporučenou teplotu konzumace vzhledem k jejich charakteru, mládí, stylu a obsahu alkoholu.

Toto je teplota při podávání, tedy teplota vína v lahvi vytažené v lednice či vinotéky

4-6°C – Prosecco, sekt, neročníková šumivá vína
6-8°C – Bílá suchá a mladá, růžová, polosladká a sladká vína, Prosecco DOCG, Champagne, Cava, Franciacorta a ročníková šumivá vína
8-10°C – Mladá červená, Velká silná bílá vína
10-12°C – Elegantní červená vína
12-14°C – Velká těžká červená vína

Toto je zaznamenání teploty kontumace, tedy teploty vína ve sklenici po nalití z lahve

Teplota vína v lahvi z lednice 7°C

Teplota v místnosti 22,5°C

Po nalití do skla (sklenice má samozřejmě teplotu místnosti)

zde je měnící se teplota vína po nalití do sklenice na víno

1. minuta 9°C

2. minuta 10°C

10. minuta 12°C

Zde je zřejmé, že teplota při podávání a konzumace se liší v závislosti na rychlosti konzumace a také na okolní teplotě.

Na pláži si budete muset víno nachladit mnohem více nebo rychleji pít.

Ve vinném sklepě, budete mít přívětivější podmínky.

Mladá a šumivá vína se snažme pít pěkně vychlazená, červená vína s vyšším obsahem alkoholu, jako například z Chile, Argentiny, jihu Francie a Itálie nepodávejte při vyšší teplotě než 16°C nebo Vám zahřátý alkohol bude rušit jak vůni, tak chuť vína.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.