Vyznáte se v kávě?

Vyznáte se v kávě?

Vyznáte se v kávě?

 

Objednat si kávu v restauraci je automatická věc, podobně jako dát si pivo nebo vodu. Průměrný Čech vypije 2 kávy denně. Na světě se vypije přes 1 miliardu káv denně, je ale s podivem, že se ve variantách kávy mnohdy nevyzná ani samotný personál restaurace nebo kavárny. Snažíme se díky našemu systému školení těmto situacím předcházet. Jen v Praze je přes 1000 restaurací, ale ne každá z nich si uvědomuje, že potřebuje řádně proškolený personál, jelikož jen ten dokáže nabídnout a prodat s mnohem vyšším úspěchem a grácií než ten needukovaný.

 

Káva má tady v České republice dlouhou tradici a jak se mění doba, tak se mění také potřeby zákazníků. Před 15 lety se pila klasická velká česká káva. Nejčastěji “Turek”, který nic společného s tureckou kávou neměl. Většinou špatně namletá káva, jinak upražená, jen zalitá horkou vodou. Velká káva se v našich domácnostech a restauracích podávala zejména kvůli delší konverzaci u stolu, dosti podobně jako v Anglii tradiční čaj o páté. Poté přišel trend „piccola“. Je sice hezké, že jsme se snažili učit italsky, ale když si v Itálii objednáte latte, tak dostanete mléko 🙂 co byste tedy dostali po objednání piccola ani nechceme vědět, ale pravé italské espresso zřejmě ne. Piccolo totiž neexistuje.

 

Tedy malá kávová rekapitulace:

 

Ristretto je nejmenší káva o velikosti maximálně 20 ml a jedná se o opravdu silnou kávu. Se servisem se musí velmi rychle a připravuje se jako poslední v řadě, jelikož rychle padá pěna.

Espresso je nejčastěji objednávaná káva o velikosti 30 ml.

Espresso macchiato je espresso s vloženou porcí našlehané mléčné pěny. Bavíme se o malé porci velikosti kávové lžičky.

Doppio jsou dvě espressa v jednom šálku, tedy o velikosti 60 ml.

Lungo nebo large je espresso ve větším šálku kolem 70 ml, které je dolité vodou z kávovaru, ne z rychlovarné konvice. Pokud necháte natéct lungo až dokonce z páky po espressu, tak dostáváte do kávy látky, které výslednou vůni a chuť dost pokazí.

Cappuccino má a může mít mnoho podob. Velikost šálku by měla být kolem 180 ml. Díky nástupu latte art, tedy malování do kávy mléčnou pěnou, se setkáme se srdíčky, listy růží nebo dalšími vytvořenými mikropěnou takzvané Seattle style. Před tímto stylem byla pevná, sušší pěna. Mikropěna dodává sametový zážitek.

Caffè latte je větší Cappuccino v šálku na 250 ml s větším podílem pěny. V Itálii tato káva byla většinou pro děti.

 

V této době je hit salfe coffee. Když pošlete obsluze foto z telefonu, dostanete cappuccino nebo Caffè latte se svou fotografií z mléčné pěny.